Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата също коментира доклада на Европейската комисия

| обновено на 22.01.14 в 18:34
Снимка: БГНЕС

Ръководството на прокуратурата определи доклада на Европейската комисия като "професионално изготвен и аргументиран документ" и декларира, че изцяло споделя записаните в него препоръки. Обективен както по отношение на постигнатия напредък, така и в частта за "очевидните слабости и негативи" - това е друга оценка за документа на прокуратурата. Позитивите, откроени от екипа на Сотир Цацаров, са идентифицирането от страна на ръководството на проблемите  и конкретни решения за преодоляването им. Другите положителни неща са  създаването на специализирано звено между обвинението и ДАНС за разследване на престъпления, извършени от магистрати, забелязаният ефект от създаването и функционирането на специализирани екипи и звена между прокуратурата и агенцията за противодействие на корупцията, контрабандата и финансовата престъпност.

Слабостите според обвинението са недостатъчни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията, липсата на достатъчно съвместни инициативи между Висшия съдебен съвет и прокуратурата, както и проблеми в работата на специализираните органи на съдебната власт.

Ангажиментът, който държавното обвинение поема в отговор на очакванията за конкретни действия след европейския доклад, е за открита дискусия през февруари за продължаване на реформите в прокуратурата.

От Висшия съдебен съвет обявиха, че още превеждат доклада и се нуждаят от време, за да формират позиция, но че първото впечатление от доклада е, че в него са отчетени и оценени много от конкретните действия на Съвета за решаване на важни практически въпроси на съдебната реформа. 

Също в писмено становище председателят на Върховния касационен съд вижда балансирана оценка за резултатите в борбата с организираната престъпност и корупцията и състоянието на съдебната система. Лазар Груев коментира, че горчивият опит от последните години сочи, че нападките между властите и прехвърлянето на отговорности, безотговорното обругаване и говоренето срещу Съда, а не за реформите, не може да доведе до резултати и само руши доверието в основите на едно истинско демократично общество. Според него резултатите ще останат незадоволителни, докато представителите на отделните власти не осъзнаят и не реализират принципа на разделение на властите и същевременно воля за сътрудничество по важни за обществото въпроси. 

Изборът на наследник на Лазар Груев, чийто мандат изтича тази година, е един от изборите, които от Брюксел обещаха да следят под лупа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44