Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подсказа варианти за решение за "Южен поток"

Снимка: www.south-stream.info

Русия ще очаква или да получи за "Южен поток” право на изключение от Третия европейски енергиен пакет, или да бъде потвърдено, че газопроводът не попада в обхвата на европейското законодателство, защото по-голямата част от него не е на територията на Европейския съюз. Това заяви за БНР посланикът на Русия в Евросъюза Владимир Чижов.

По повод противоречивите позиции на Брюксел и Москва по казуса, той заяви, че когато има преговори, те често тръгват от коренно противоположни позиции, но накрая страните постигат компромис.

Запитан не смята ли, че Русия поставя 6-те страни от Евросъюза, с които има споразумения, в трудната ситуация да избират дали да бъдат съдени от Европейската комисия за неспазване на законодателството, или от Русия за неизпълнение на проекта, Владимир Чижов отговори:

За Русия щеше да е най-лесно да каже „Това не е наш проблем, 6-те страни да се оправят с Европейската комисия". Но като отговорен партньор приехме да преговаряме с Европейската комисия, след като тя беше упълномощена да говори от името на тези страни.

В Брюксел  пристига руски заместник-министър на енергетиката за участие в първите дискусии на работната група по „Южен поток”, която Русия и Европейската комисия преди дни се договориха да съставят. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44