Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Антоний: Ще имаме нов православен храм в Рим

Снимка: http://www.bg-patriarshia.bg

В Рим ще бъде построен нов български православен храм, съобщи Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Храмът, който беше предоставен от папа Йоан Павел Втори преди 12 години, ще бъде заменен с един от двата храма, които са ни предложени от властите на Ватикана. Ще има и нов български свещеник. 

Предстои да бъде искано разрешение както от италианските власти, така и от българското външно министерство за построяването на български православен храм в посолството ни в Рим. Според митрополит Антоний, Западноевропейската епархия на Българската православна църква започва нови отношения с Викариата в Рим след проблемите, които са настъпили с действията на архимандрит Климент Бобчев при ползването на църквата, която преди 12 години папа Йоан-Павел Втори бе предоставил за ползване от българската общност. 

Доверието бе загубено безвъзвратно пред Светия престол, и пред "Викариатство ди Рома". При последната ни среща с кардинал Валини и с монсеньор Дзуки, на която присъстваха както  представители от Епархийския съвет на Западно- и Средноевропейската епархия, така и двамата посланици пред Светия престол и пред държавата Италия, ние станахме свидетели на истината, която ни беше съобщена от "викариат ди Рома" за самоволните действия.

Цялото интервю със Западно и Средноевропейския митрополит Антоний можете да чуете утре в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44