Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото "САПАРД" с рестарт в Специализирания съд

Снимка: БГНЕС

Аферата с източването на близо 7 и половина милиона евро от програма САПАРД от преди 7 години отново влиза в съда. Мегапроцесът, който се следи от Европейската комисия и ОЛАФ, започва днес в Специализирания наказателен съд.

Предисторията на казуса „САПАРД“ включва шумни арести на знаковите бизнесмени Людмил Стойков, Марио Николов и още няколко души, дела за източване на европейската програма и за изпирането на милионите евро, тежки присъди на първа инстанция, фиаско на втора. От края на миналата година делото е на вниманието на Спецсъда. Заради германската линия в схемата, която отдавна е финализирана с присъди, делото беше давано като недоумяващ пример как това, за което в Европа четат присъди, в България води до оправдаване. През 2012-а година Софийският апелативен съд върна делото за източените евросредства на прокуратурата. С известни корекции и срещу същите лица обвинителният акт беше внесен в междувременно появилия се съд за организирани престъпни групи, каквато се води и тази на Марио Николов.

Очакванията са този път съдът да прецени доказателствата по друг начин, а по-дългосрочното очакване е казуси за евроизмами да бъдат поемани от новосъздаващата се европейска прокуратура. Именно на форум за тази нова структура главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че делото „САПАРД“ не е повод за гордост за българската съдебна система, но пък е най-добрата илюстрация на българското разбиране за безусловната необходимост от създаването на европейска прокуратура като единен федерален инструмент за ефективна защита на федералния бюджет на ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44