Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предупреди Украйна за последици, ако напрежението не стихне

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) предупреди Украйна, че ще има последици, ако напрежението там продължи да ескалира. Засега ЕК отказа да коментира варианти за санкции.

В телефонен разговор председателят на Европейската комисия Жозе Барозу днес е предупредил украинския президент Виктор Янукович за възможните последици и е настоял той незабавно да се ангажира за диалог с лидерите на опозицията. Барозу е подчертал, че употребата на сила не е решение за проблемите в страната, съобщи говорителят на Еврокомисията Оливие Байи

Искаме да видим намаляване на напрежението в Украйна и прекратяване на употребата на насилие срещу мирни демонстранти и журналисти. Ако няма стабилизиране на ситуацията, тогава ще разгледаме възможните последици за отношенията си с Украйна.

Еврокомисията държи на политическия диалог и иска да помогне за провеждането му, добави Байи.

Утре за Киев заминава комисарят по разширяването Щефан Фюле. Идната седмица в украинската столица вероятно ще бъде и върховният представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44