Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Отношенията между България и Сърбия са отлични

Иван Мъркич и Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Отношенията между България и Сърбия в момента са на най-високо равнище, обяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след разговорите със сръбския му колега Иван Мъркич. Вигенин поясни, че се подготвя договор за сътрудничество и добросъседство между двете страни. България е готова да оказва необходимата техническа и експертна подкрепа в процеса на преговорите на Белград за членство в Европейския съюз, подчерта външният ни министър: 

Ние с господин Мъркич се договорихме да изработим нов меморандум за сътрудничество между двете страни в процеса на европейска интеграция.

Сръбският външен министър благодари на България за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия и добави: 

Ние сме решени твърдо в кратко време Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и в този процес желаем да имаме много близко сътрудничество. Договорихме се с министър Кристиан Вигенин за изработването на Меморандума за сътрудничество в сферата на европейската интеграция. 

Вигенин и Мъркич разговаряха за възможността скоро да се осъществи съвместно заседание на двете правителства, на което да бъдат подписани редица споразумения.

България и Сърбия ще си сътрудничат и по реализацията на проекта "Южен поток", както и да бъде изградена магистралата София - Ниш.

На 25-и януари в коментарното предаване за външна политика "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР ще чуете специалното интервю на Николай Кръстев със сръбския външен министър Иван Мъркич. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44