Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платон Лебедев излезе предсрочно от затвора

Руският бизнесмен Платон Лебедев беше предсрочно освободен от затвора с решение на Президиума на Върховния съд. Той е бил партньор на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, който също наскоро беше пуснат от затвора.

Платон Лебедев прекара в затвора 10 години и половина по обвинение за укриване на данъци, присвояване и измами. През 2005-а г. той като шеф на финансовата компания МЕНАТЕБ и Михаил Ходорковски като ръководител на ЮКОС бяха осъдени на по 9 години затвор, като впоследствие наказанията им бяха смекчени от различни инстанции. Върховният съд на Русия обаче не отмени съдебна заповед, според която Ходорковски и Лебедев трябва да платят 17 милиарда (515 млн. долара) данъчни задължения. Това на практика означава, че Михаил Ходорковски няма да се завърне в Русия, докато тези претенции към него не отпаднат по съдебен ред, посочи един от неговите адвокати. Бившият петролен магнат беше помилван от руския президент Владимир Путин и на 20-и декември миналата година напусна наказателната колония. Тогава Платон Лебедев отказа да бъде помилван.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44