Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бунтът срещу Янукович обхвана и Източна Украйна

| обновено на 27.01.14 в 07:41
Снимка: Васко Михайлов - специален пратеник на БНР

Бунтът срещу президента Виктор Янукович обхваща вече и Източна Украйна, съобщават западни медии. Противниците на Янукович вече са окупирали административните центрове в десет области, отбелязва Франс прес. Местните медии съобщават за сблъсъци с полицията в Харков, Чернигов и Черкаси. Опозиционната партия "Баткивчина" е завзела властта в Суми. Най-сериозно изглежда положението в Запорожие, където няколко хиляди души са щурмували Областната администрация. Полицията е използвала зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

18 милиционери бяха ранени при сблъсъци в източния украински град Днепропетровск, съобщават руски осведомителни агенции. Сблъсъците бяха предхождани от антиправителствена демонстрация. Около 50 от участниците се опитаха да нахлуят в сградата на Областната администрация, но бяха отблъснати. Силите на реда задържаха 40 души.

По данни на Франс прес украинската опозиция контролира 10 областни центъра. Продължава и окупацията на Министерството на правосъдието в Киев. Сградата бе завзета снощи от привърженици на движението "Общо дело". Опитите на един от водачите на опозицията - Виталий Кличко, да уговори окупаторите да напуснат сградата останаха неуспешни.

Ескалацията принуди представителството на Евросъюза в Киев да излезе след полунощ с апел към украинското правителство да прекрати погазването на човешките права и да удържи на обещанията, дадени при преговорите с опозицията. Опозицията беше призована да запази мирния характер на демонстрациите и да се дистанцира от "всички, които прибягват към насилие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44