Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко селища в Бургаска и Ямболска област са без ток, във Варна се оплакват от токови удари

| обновено на 27.01.14 в 17:35
Снимка: БГНЕС

Заради силен вятър и обледяване на електропроводи няколко селища в Бургаска област са с прекъснато електрозахранване. Възстановено е електрозахранването в кв. Сарафово и Българово, както и в по-голямата част от Камено. Екипите на дружеството продължават работа по нормализиране на електроснабдяването за останалите засегнати селища в област Бургас.

Към 17.00 часа без електричество са били 6 села, от които 2 са на територията на област Варна и 4 в област Добрич, съобщиха от електроразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. Възникналите аварии са вследствие на усложнената зимна обстановка в Североизточна България. 

Електрозахранването беше засегнато в още 64 населени места, но авариите там вече са отсранени. От ЕНЕРГО-ПРО заявяват, че ако не последва ново влошаване на обстановката,  до края на деня ще бъде възстановено електрозахранването на всички населени места .  

Стотици сигнали са постъпили в Община Варна с оплаквания от токови удари, които са опасни за битовата електротехника. Общината е в непрекъсната връзка с фирмата ЕНЕРГО-ПРО с настояване за бърза и адекватна реакция в сложната зимна обстановка. Екипи работят по отстраняването на аварията, оставила без ток село Каменар.

Комисията за защита на конкуренцията е глобила с 260 хиляди лева енергоразпределителното дружество ЕНЕРГО-ПРО. Срещу него е повдигната жалба от дружество, което има фотоволтаична централа в Добричка област.  Проверката е установила злоупотреба от страна на ЕНЕРГО-ПРО и забавяне по присъединяването на дружеството като производител на възобновяема енергия.

Дружество ЧЕЗ, което обслужва Западна България, обяви, че лошото време не е причинило прекъсвания по мрежата му.

Пет села в Ямболска област са без ток. Осем електрически стълба са съборени от силния вятър в района на село Лозенец в община Стралджа. Не работи и помпената станция, ако до довечера аварията не бъде отстранена, без вода ще останат и съседните селища, включително и град Стралджа. В община Тунджа няма ток в четири села.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44