Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: Archivo

Британският премиер Дейвид Камерън беше обвинен от консерватори, че "мъти водата" с твърдението, че от България и Румъния на Острова пристигат "приемлив" брой имигранти, пише Дейли Телеграф. В четвъртък се очаква над 50 представители на партията да подкрепят поправка към закона за имиграцията, с която се иска ограниченията на трудовия пазар за източноевропейските имигранти да бъдат подновени до 2018-а година. В опит да потуши бунта по въпроса за имиграцията Камерън призна, че симпатизира на недоволните, но не може да възстанови ограниченията в предишния им вид.

Руската преса обръща основно внимание на събитията в Украйна. Украинският парламент е свикан днес на спешно заседание. От решенията на Върховната Рада зависи съдбата на страната, изправена на ръба на гражданска война, посочва Новие известия. Очаква се в парламента да бъде оповестен резултатът от преговорите между президента Виктор Янукович и опозиционните лидери, водени през последните дни. Събитията обаче вече не зависят само от възможните отстъпки на държавното ръководство. Конфронтацията стигна твърде далеч, част от участниците в Евромайдана не смятат водачите на опозицията за свои лидери. Тези хора искат от президента и правителството безусловна капитулация и не са склонни за никакви компромиси с Янукович, посочва изданието.   

Протестът се разпространи вече из украинската провинция и президентът търси начин да сключи сделка с опозицията, за да сподели с нея отговорността за положението в страната. Противниците му обаче не бързат да отслабят натиска върху властта. Целта им е да постигнат максимални отстъпки срещу минимални задължения, смята Комерсант.   

Майданът си има собствена "Ал Кайда" - радикалите от групировката "Десен сектор". Точно тя воюва с "Беркут" и щурмува обществени сгради, обяснява Комсомолская правда. "Десен сектор" отначало бе възприеман като група футболни фенове - не твърде сериозно. Майданът с радост ги взе под крилото си и това бе основната грешка на политическата опозиция. Днес е ясно, че този трън, вкаран в протестния организъм, е имал планирана роля - рязко да радикализира протестните акции, смята вестникът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44