Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за социализиране на деца с аутизъм ще открият в Кюстендил

Снимка: уикипедия

Първият у нас център за социализиране и рехабилитиация на деца с аутизъм ще бъде открит в Кюстендил, съобщи д-р Ченко Чалъков, ръководител на Националния комплекс за специализираните болници за рехабилитация. От няколко месеца родители са създали сдружение в Кюстендил, за да координират по-добре методиката и способите за оказване на помощ и лечение на детския аутизъм. 

Според д-р Чалъков все още няма точна статистика - нито на национално, нито на регионално ниво при колко деца съществува такъв проблем.

В 13 града има база за рехабилитиране на деца с аутизъм, в Кюстендил обаче ще се разработи цялостна методика, ще се осигурят необходимите психолози и три-четири вида специалисти за работа с деца в такова състояние.

Центърът ще има няколко кабинета с необходимото оборудване и ще се базира в балнеокомплекса, чийто ремонт ще започне до два-три месеца и ще струва 600 000 лева. Рeмонтът на отделенията в балнеолечебницата се отлага вече 20 години, едва сега има реални шансове да започне, след като средствата са преведени, обяви директорът на специализираната болница за рехабилитация в града д-р Живко Неделчев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44