Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тристранният съвет обсъди проблемите с изплащането на заплати

Държавата ще търси решение на проблема с изплащането на заплати, каза социалният министър Хасан Адемов, но не застана зад предлаганите от партия "Атака" промени в законите. Темата беше обсъдена на днешния Тристранен съвет. Бизнесът категорично възрази срещу текст, който да го задължи да плаща 100 процента от заработеното, а от КНСБ поискаха затвор за некоректни работодатели.  

От "Атака" искат законова гаранция, че работодателят ще дължи 100 процента от трудовото възнаграждение, а не само 60, както е в сегашния Член 245 от Кодекса на труда. Според депутата - вносител Магдалена Ташева, ако работодателите са прави, че само един процент от тях не плащат заплати, няма проблем за коректните.

С този член се злоупотребява най-вече в реалните производства. С него не се злоупотребява например в консултантските фирми. На подобна експлоатация е изложена останалата в България работническа класа. 

Бизнесът единодушно възрази и обясни, че често пъти се дължат заплати, защото се трупат вътрешни дългове. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал:

Причините могат да бъдат неплащане от клиент, вкл. неплащане от държавата. Припомням ви, че преди 4 години по това време държавата дължеше около 2 милиарда на бизнеса. Начинът обаче, по който се търси решение, определено не е този. Аз ще се изненадам, ако ми посочите европейска държава, в която да е уреден по този начин. 

За държавата проблемът неизплатени заплати съществува и трябва да се реши, но не с тези текстове, които според министър Адемов, подлежат на анализ и прецизиране. 

Всички задължения, които са дължими, са в порядъка на 80 милиона лева. Очевидно е, че трябва допълнително да се поработи по тези текстове, за да може в крайна сметка да защитим работници и служители.

От КНСБ по принцип подкрепиха предложенията за промени в Трудовия кодекс, но поискаха поправки в още пет закона, включително и в Наказателния кодекс под формата на затвор за неплатени заплати, каквато е практиката в Германия, поясни президентът Пламен Димитров.

Когато работникът има задължения към банка или някаква друга институция, неплащането на неговата заплата е криминално деяние във Федералната република. Има практика, вярно, трябва да бъде прецизирана и особено внимателно вкарана в нашата законодателна уредба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44