Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще разследва заплащане на българи и румънци под минималната заплата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите във Великобритания ще започнат разследване, след като проучване на Би Би Си установи, че румънски и български имигранти получават заплащане, по-ниско от минималната работна заплата. 

През декември двама служители на медиата, които се представят за имигранти, са обикаляли местата в Лондон, където се събират румънци и българи, търсещи работа. Двамата посочват, че наеманите в строителството често получават обещания за нормално заплащане, но в края на трудовия ден си тръгват с много по-ниска сума. Те установили, че много от работодателите, които идвали да наемат чакащите на улицата чужденци, често нарушават закона и плащат по-малко от гарантирания минимум.

Проучването е установило също така, че имигрантите от двете страни са лесна плячка за криминални елементи. Хората на Би Би Си получили предложение да пътуват до Германия, за да пренесат „куфар с билки” срещу заплащане. При друг случай човек  поискал да купи и румънския паспорт на единия от двамата.

Освен че е незаконно, неплащането на минимална работна заплата е основен довод и в кампанията на антиимгрантските организации във Великобритания. Те се оплакват, че британските работници остават на улицата, тъй като не могат да се конкурират с „по-евтините” чужденци.

Британските закони предвиждат глоба до 20 хиляди паунда за работодател, който плаща под минималната работна заплата.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44