Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания започва да излиза от кризата, сочат икономическите показатели

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания започва да излиза от кризата, сочат последните данни за икономическото развитие на страната през миналата година. Въпреки това представители на правителството предупреждават, че все още е рано да се ликува.

Британският статистически институт оповести, че през 2013-а година икономиката на Обединеното кралство се е развивала най-добре след началото на кризата преди шест години. Брутният вътрешен продукт е отбелязал ръст от 1,9%, като повечето сектори са регистрирали скок в развитието си.

Последните данни потвърждават оповестената по-рано този месец информация, която показва, че броят на незаетите във Великобритания е намалял със 167 хиляди души. Безработицата на Острова сега е спаднала до 7,1%.

Наскоро и Международният валутен фонд значително увеличи прогнозата си за икономическия растеж на Обединеното кралство през 2014-а година. Експертите на организацията очакват ръст от 2,4 на сто. Ако това стане, то Великобритания би се развивала най-бързо сред страните от Европейския съюз.

Въпреки това оповестеният икономически растеж продължава да е доста по-нисък от този през 2007-а, годината преди да се разрази кризата. Това е и причината, поради която министърът на икономиката Винс Кейбъл заяви в интервю за Би Би Си, че все още става дума за крехък процес.

Трябва да възстановим икономиката, да я ребалансираме и това ще отнеме време. Трябва да повишим износа, да привлечем повече инвестиции, да предотвратим повторен срив на имотния пазар и трябва ясно да заявим, че това е дългосрочна работа, която не свършва днес, посочва Винс Кейбъл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44