Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изслушване на защитата продължава делото за проповядване на радикален ислям в Пазарджик

| обновено на 30.01.14 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Делото за разпространение на антидемократична идеология продължава тази сутрин в Пазарджишкия окръжен съд с пледоариите на защитата. Вчера прокуратурата поиска ефективно наказание за имама на ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед и условно за имама на Сърница Саид Мутлу и районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих. Обвинението срещу Мутлу и Салих за насаждане на омраза на религиозна основа отпадна.

Днешното заседание започна със скандал след като имамът на джамията в  ромския квартал "Изток" Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдия Ивета Парпулова в съдебната зала. От мястото си той заяви, че е мюсюлманин и може да отдава почит единствено  на Аллах.  Адвокатът му Хари Харалампиев окачестви пред журналисти постъпката  като "неуважение към съда", и "страхотен гаф".

Съдебното заседание протича с изслушване на пледоариите на защитата. Основните тези до момента са, че обвинението в антидемократична идеология категорично се отнасят към салафисткото течение в исляма и е некоректно една вяра да се квалифицира като антидемократична идеология. Това е некоректен опит за наказателно преследване на хора само защото проповядват първоизточника на исляма - салафизма, твърди защитата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44