Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бончева: Има риск управляващите да опитат да закрият Комисията по досиетата

В ЕП беше открита изложба за периода на комунистическата диктатура у нас

Снимка: БГНЕС

Има риск сегашните управляващи да опитат да закрият Комисията по досиетата или да сведат ролята й до минимум. За това предупреди членът на комисията Екатерина Бончева. На дискусия в Европейския парламент в Брюксел тя съобщи, че това може да стане с промени в законите за службите за сигурност или чрез изземване на функциите на комисията от съда.

Евродепутати и представители на академичните среди от България и Германия обсъждаха комунистическото минало на страната ни и как то е повлияло на развитието й. В Европарламента беше открита и изложба за периода на комунистическата диктатура у нас.

Организаторът на тези прояви – евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев, заяви:

Важно е нашите партньори да знаят, че България не е била безучастна, не е била най-верният сателит на Съветския съюз. Изнесла е една много сериозна съпротива срещу налагания комунистически режим. Още по-важно е да разберат защо в България тази наша история има отражение върху сегашното настояще на страната - политическо, икономическо, социално. Защо България все още е една от най-бедните страни в Европейския съюз? Това е директно свързано с нашата история.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44