Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов: Няма магическа пръчка за проблема с неизплатените заплати

Снимка: БГНЕС

Между 70 и 80 милиона лева са задълженията на бизнеса към работниците, каза в Пазарджик министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Според него, проблемът може да се реши само със законодателни промени.

Тук въпросът е многопластов. Има много аргументи, които имат работодателите, но така или иначе работниците и служителите трябва да си получат тези заплати. Това са забавени през годините и само за миналата година са 70 милиона тези забавени плащания и това създава проблем на работници и служители. Изключително сложен въпрос. Има предложение за промени в Кодекса на труда, но въпросът не може да се реши само с едно предложение. Няма магическа пръчка, която да реши проблема с неизплатените заплати, но при всички положения трябва да има гаранции. Такива гаранции има в момента в член 245 от действащия Кодекс на труда. Работодателите са задължени да плащат 60 процента от брутното трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата. Това е един текст, който създава проблем, защото в крайна сметка останалата сума е тази, която макар че се дължи с лихви, трудно се търси от работниците и служителите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44