Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова обеща българският отговор на препоръките в доклада на ЕК да е готов до седмици

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова обеща до няколко седмици да е готов проектът за пътна карта, който да отразява българския отговор на препоръките в последния доклад на Европейската комисия за страната ни. Тя ще обедини мерките-отговори на всички цитирани в доклада институции – ВСС, МВР, съд, Прокуратура и комисии.

На семинар за журналисти Златанова анонсира и активна работа на Министерството с неправителствени организации и професионални магистратски организации, по актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт, каквото очакване също има в доклада. Тази стратегия ще е 7-годишна и преди да влезе в парламента ще бъде обсъдена на поредица от форуми. Днес ще се даде и дългосрочен отговор на важния за Брюксел въпрос за случайното разпределение на делата, като идеята е това да става с централизиран регистър. За изработването на продукта ще се ползват средства от програма "Добро управление", така че се очаква той да е факт през 2016.

Още един важен отговор трябва да даде седемгодишната съдебна стратегия - ще има ли два отделни съвета в рамките на този състав на ВСС, които да кадруват отделно за съдийските и прокурорските въпроси.

Съдебните такси за гражданите няма да се вдигат за гражданите,  заяви категорично Златанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44