Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциация „Биопродукти“ и община Никопол организират на празника Трифон Зарезан в биомасивите на Любеново

Българската асоциация „Биопродукти“ и община Никопол са организатори на празника Трифон Зарезан в биомасивите на село Любеново. По време на зарязването на лозите, местните производители на грозде и вино обявиха, че ще търсят помощта на Земеделското министерство за национални доплащания.

Домакин на празника е Албена Симеонова, земеделски производител на биопродукти. В момента тя отглежда върху 80 декара земя биогрозде от пет сорта. Амбицията е тази година да увеличи площите с още 120 декара, а в перспектива е откриването на малка винарна:

Тепърва започват да се развиват пазарите извън ЕС. Освен сигурният европейски пазар, където търсенето е наистина голямо, в момента при тези преговори, които текат между Европа и Америка, за да паднат тези мита, можем да продаваме и там в Съединените щати, говоря в Канада, а има в момента запитвания от Китай, от Япония, от Корея, от Русия. Мисля си, че при едно сдружаване и при една мярка, която вече работи за рекламиране на български продукти, българско вино в трети страни, мисля, че просто трябва да стъпим на тези пазари, но трябва да поработим сериозно.

Около 15 000 декара са биологичните лозя у нас към момента. Петима са сертифицираните биологични производители на вино.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44