Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мармотът днес гадае колко ще продължи зимата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Съединените щати днес отбелязват Деня на мармота. Според традицията, пренесена от немски заселници, ако животното излезе от дупката си и не успее да види сянката си, пролетта ще пристигне по-рано. В противен случай зимата ще продължи да властва поне още шест седмици.

Въпреки че церемонии по случай празника има в цялата страна, основната е в щата Пенсилвания. Рано сутринта там мармотът бива посрещан от хора, облечени в костюми от 19-и век, които говорят на местния немски диалект.

На Стейтън Айлънд в Ню Йорк по време на предсказанието на тамошния мармот Чък ще присъства новият кмет на града Бил де Блазио. Смята се, че прогнозите на Чък са верни в 80% от случаите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44