Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон ще публикува доклад за измамите на имигранти от ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство се готви да публикува доклад, в който за първи път се разкрива размерът на измамите, извършвани от имигранти от Европейския съюз. В документа се твърди, че се източват милиони от социалната система на страната чрез фалшиви молби за помощи, недействителни женитби и акции, организирани от престъпни банди.

В доклада се казва, че само през 2012-а година общинските съвети в Обединеното кралство са подали сигнали за близо 2 хиляди бракове, за които има съмнения, че са били недействителни. Според документа женитбата за британски гражданин или жител на страна от ЕС е най-разпространеният начин, чрез който имигранти се опитват незаконно да се заселят на Острова. Преди дни например българка беше осъдена на 8 месеца затвор за опит да сключи фалшив брак, с който да узакони жителството на пакистанец във Великобритания.

Документът на вътрешното министерство, "Хоум офис" хвърля светлина и върху дейността на чуждестранната организирана престъпност. В него е посочен случай, при който румънска банда докарала над 100 деца във Великобритания, като ги принудила да крадат и ги използвала и за незаконно източване на 2,9 млн. паунда социални помощи.

"Хоум офис" е установил също така, че криминални групи участват и в търговията с фалшиви лични документи. Над 80% от заловените недействителни паспорти и лични карти на британските летища и пристанища през 2012-а година са били от страни от ЕС или европейската икономическа зона.

Докладът е бил изпратен в Брюксел през декември миналата година и е бил обсъден заедно с подобни документи от други страни - членки на среща на вътрешните министри от Евросъюза.

Правителството в Лондон се готви да започне и петгодишна кампания, с която да убеди Европейската комисия, че трябва да се вземат сериозни мерки, за да бъдат спрени злоупотребите с правото на свободно движение на хора в рамките в ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44