Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет души пострадаха леко при ново земетресение в Гърция

| обновено на 03.02.14 в 11:29

Десетима леко ранени и сериозни материални щети са последствията от силното земетресение, което отново удари гръцкия остров Кефалоня тази сутрин. Продължават вторичните трусове.

Военни кораби дават подслон и храна на жителите на острова, които не желаят да се върнат в жилищата си. Различни са данните за мощността на земния трус. Те варират между 5,7 по Рихтер от Атинския геологичен институт и 6,1 по данни на Средиземноморския сеизмичен център.

Осем дни след първото силно земетресение, тази сутрин отново трусът е със същата интензивност. Продължават вторичните трусове, които достигат магнитуд до 5-а степен.

Няма сграда, която да не е пострадала от днешния трус. Земетресението беше усетено в цяла Гърция и с особена сила на островите в Йонийско море, които са в близост до епицентъра.

Сеизмолозите, които са на остров Кефалоня вече седмица и следят развитието на земетръсното огнище, не са единодушни дали днешното земетресение е с друг епицентър. Не дават и оптимистични прогнози за вторичните трусове. Предупредиха жителите да не влизат в домовете си поне в следващите 48 часа.

Два военни кораба пристигнаха на пристанището на остров Кефалоня, за да поемат хората, които се страхуват да се приберат по домовете си.

Министърът на обществения ред пристигна в Кефалоня заедно със специализиран екип за защита на гражданите по време на бедствия.

Опозицията поиска от правителството да даде данъчна амнистия на жителите на пострадалия остров и да им отпусне помощи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44