Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията осуети опит за нелегално прехвърляне на 17 афганистанци от България към Македония

Снимка: МВР

Полицията е осуетила опит за нелегално прехвърляне от България към Македония на 17 афганистански граждани, които са очаквали да получат статут на бежанци у нас. Специализираната полицейска акция е била под ръководството на Главна дирекция "Национална полиция" и Дирекция "Гранична полиция".

На 1-ви февруари на главен път Е-79 в района на Сандански е бил спрян микробус със софийска регистрация, в който са били афганистанските граждани. Организаторът на нелегалния канал е бил открит малко по-късно, уточни директорът на Областната дирекция на МВР Георги Кондов:

При последвалите незабавни заградителни мероприятия бе задържан и ескортиращият автомобила, още две лица, български граждани. Имаме вече наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" на организатора на канала. 

Особеното в конкретния случай е, че афганистанските граждани са очаквали да получат статут на бежанци у нас. Районната прокуратура в Сандански е отказала да образува наказателно производство срещу тях, каза регионалният директор на граничната полиция в Кюстендил Васил Демиревски:

Изведени са от граничната зона. Съставени са им протоколи за предупреждение по член 56 в закона за МВР и организирано са изведени във вътрешността на страната. Тези лица са в процедура за издаване на статут на бежанец. Това е под юрисдикцията на Държавна агенция за бежанците. Все още за конкретните лица не е приключила процедурата, така че не може да се предприемат други мерки.

Няколко са случаите в последните месеци, при които е засечен нелегален трафик на хора от страната ни към Република Македония, каза Васил Демиревски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44