Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим приеха спешни мерки за достъп на хуманитарна помощ в Сирия

Кристалина Георгиева

Eврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева участва в Рим в заседание на работна група на високо равнище за хуманитарните проблеми в Сирия. Срещата е под егидата на ООН. 

Министърът на външните работи на Италия Ема Бонино заяви, че международната общност е претърпяла неуспех при реализацията на плана за осигуряване на достъпа на хуманитарна помощ за Сирия. Тя изтъкна, че сирийската криза е най-тежката в света понастоящем с около 130 хиляди жертви, с над 2 милиона бежанци и близо 7 милиона евакуирани. Бонино използва определението "позор за международната общност“ и добави, че е неприемливо все още да няма достъп за хуманитарната помощ. Кристалина Геогиева на свой ред припомни, че само Европейският съюз е планирал 3,5 милиарда долара за това.

В хода на заседанието бяха одобрени 11 спешни мерки, целящи да се гарантира достъп до обсадените места, демилитаризиране на училища и болници и да се осигури допълнително финансиране на необходимата хуманитарна помощ. Всички участници в срещата отправиха апел за гарантиране защитата на населението. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44