Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5 хиляди безработни са започнали работа в Търговищко

Снимка: www.karieri.bg

Над 5 хиляди безработни са започнали нова работа през миналата година в петте общини на Търговищка област, сочи статистиката на Агенцията по заетостта. Почти половината от тях са без каквато и да е квалификация и специалност. 

Нискоквалифицираната работна ръка е получила реализация предимно в частни фирми от селското стопанство, преработващата промишленост, строителството и търговията, където са назначени около три хиляди безработни, обобщи директорът на Бюрото по труда в Търговище Иван Топалов.

През миналата 2013-а година средномесечният брой на безработни, регистрирани в трите бюра по труда в област Търговище – Търговище, Попово и Омуртаг, е 9692. В сравнение с 2012-а безработните са се увеличили само със 184, което като темп на нарастване е много по-малък от очакваното. Равнището на безработица за област Търговище, на база официално публикуваните данни от Агенцията по заетостта за страната, е 19,7%. За сравнение – средногодишното равнище на безработица за страната е 11,3 на сто.

Очаква се от 1-ви април безработицата в Търговище да се увеличи с 10 процента, поради планираното освобождаване на над 400 души от акумулаторния завод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44