Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози и кметове с предложения към МОСВ за ПП "Странджа"

| обновено на 04.02.14 в 14:05
Снимка: wwf.panda.org

Опазването на Природен парк "Странджа" обсъждаха в Бургас протестиращи, представители на екологични организации,  кметовете на общините Царево, Приморско и Малко Търново, както и ръководители на държавни институции. На срещата бяха разгледани конфликтните територии, включени в актуализирания Общ устройствен план на община Царево, който според природозащитниците ще доведе до презастрояване на Черноморското крайбрежие.

Бившият директор на Природен парк “Странджа“ Стефан Златаров е освободен от длъжност не по политически причини, а заради редица нарушения и несвършена работа. Това каза депутатът от БСП Атанас Зафиров след срещата в Бургас с представители на екологични организации и кметовете на 4-те общини, намиращи се на територията на парка. Той показа и заповед с "последно предупреждение за уволнение", издадена на Златаров от министъра на земеделието и храните на 26-и октомври 2012-а година.

Заповедта, с която е наказан дисциплинарно Стефан Златаров, е издадена след подробен одитен доклад, констатирал редица нарушения както в счетоводната документация, така и при управлението на Парк "Странджа", каза Атанас Зафиров:

Към документите за поемане на задължения не са прилагани контролни листи. Системата на двойния подпис не е прилагана при всички документи при предния период на изплащане на разходи, с които системно са нарушавани разпоредбите в Закона за устройство на държавния бюджет. През целия одитиран период с разходни касови ордени са изплащани суми на служители за сметка на други лица без пълномощие. Изплащани са фактури без данни за количество и единна цена, без подпис, и т.н. и т.н.

Няма политически мотиви в смяната на ръководството на най-големия природен парк в страната, каза още Атанас Зафиров:

Аз съм изумен с настойчивостта, с която колегите от ГЕРБ продължават да разтягат дъвката "политическо уволнение". Тука трябва да се знаят две неща - първо, тука няма уволнение, тука има по взаимно съгласие раздяла, и второ, държа документи в ръцете си, които показват, че още 2012-а година г-н Златаров е бил наказан с последно предупреждение за уволнение. А това, че тогава той е оцелял благодарение на това, че е бил общински координатор на политическа партия ГЕРБ и на базата на тези безобразия, които са констатирани, не му е потърсена никаква отговорност, не означава, че днеска трябва да се прави някой на герой.

След срещата на представители на екологични организации и местната власт в странджанските общини се взе решение да бъдат изпратени две предложения до Министерството на околната среда и водите. В тях ще се настоява за изготвяне на екологична оценка на Общия устройствен план на Царево и за ускорено приемане на плана за управление на Природен парк "Странджа".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44