Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Семестриалните такси на студентите да бъдат намалени догодина, това предвиждат промени в Закона за висшето образование, внесени в парламента от червени депутати, начело със Сергей Станишев. Сега университетите имат право да прибират 50% от сумата, която им дава държавата за издръжката на един студент в професионално направление. Предложението е таксите да паднат до 30%, пише по темата Труд.

Забрана за наказателните лихви и такси по бързите кредити готвят управляващите, съобщи председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ДПС Йордан Цонев. Например популярен модел е при просрочие до 3 дни клиентът да трябва да плаща наказателна такса от 30 лева, отбелязва вестник Стандарт.

Българският лекар е най-беден в Европа. Според изследване на френски специалисти за средните европейски възнаграждения в европейските болници страната ни е на последно място с 296 евро. Преди нас е Румъния, където лекарите получават по 523 евро. Най-високи са заплатите на медиците в Люксембург, Австрия и Дания, пише Преса.

Заради масовата емиграция на висшисти през годините на прехода България е спонсорирала развитите страни с милиард и половина евро. посочва 24 часа, като цитира анализ на известния юрист Иван Тодоров. Изчисленията му се базират на числото 90 хиляди души, завършили висше образование у нас и търсени на Запад специалисти, които работят в чужбина това, за което са учили - лекари, програмисти, инженери, химици и други.

Европейската комисия въведе общ механизъм за контрол на корупцията в Европейския съюз, като публикува първия си доклад за всички 28 държави-членки. Сбъдна се желанието на последните правителства в България, които недоволстваха, че само нашата държава и Румъния са подложени на унизително наблюдение. Напразна се оказа обаче надеждата им, че новият механизъм ще отмени действащия Механизъм за сътрудничество и проверка, посочва Сега. Корупцията остава сериозно предизвикателство в България на различни нива, като все още се получават сигнали за дребни подкупи в сферата на здравеопазването, полицията, митниците, местните власти. В доклада се казва, че "усилията срещу корупцията по високите етажи са полагани само като отговор на подадени сигнали, като се е подхождало формалистично“, пише по темата Капитал Дейли. В доклада Европейската комисия предлага на България да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи санкции и на национално, и на местно ниво, посочва Дума.

България ще има медицински хеликоптери. Предвижда се спешна помощ да може да идва по въздух, а пилотите да бъдат обучени да правят сърдечен масаж, изкуствено дишане и др. Възстановяването на звеното за санитарна авиация в големите градове е заложено в Националната здравна стратегия до 2020-а година, информира Новинар.

Търсенето на храни по стандарт и през миналата година се е свило и само при киселото мляко и хляба има значителен ръст. Това са двата най-евтини продукта в цялата листа от храни, за които преди няколко години бяха реанимирани някогашните български държавни стандарти, съобщава Монитор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44