Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка година над 12 млн. души получават диагнозата рак, от болестта умират над 7 млн. души

Снимка: БГНЕС

Днес е Световният ден за борба с рака. Това е една от световните инициативи, която на 4-ти февруари обединява световната общност. На 4-ти февруари 2000 г., в Париж, се провежда първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие, на която се приема Парижката харта срещу рака. На срещата се взема и решение за отбелязване на 4-ти февруари  като световен ден за борба с раковите заболявания, откриването, лечението и превенциите му. Кампанията и тази година отново ще се фокусира върху това да се опровергаят вредните митове за рака под наслов: "Ракът - знаете ли?". Мит номер едно: ракът е само здравен проблем. Мит номер две: ракът е заболяване на богатите, възрастните и развитите страни. Мит номер три: ракът е смъртна присъда. Мит номер четири: ракът е моята съдба.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. По данни на Световната здравна организация всяка година над 12 милиона души получават диагнозата рак и повече от 7 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че, ако не бъдат предприети съответните действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания. В Европейския съюз раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечносъдовите.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44