Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Светът е заплашен от "приливна вълна" от ракови заболявания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е заплашен от "приливна вълна" от ракови заболявания, заяви Световната здравна организация в доклада си по повод световния Ден на рака.

Организацията прогнозира, че случаите на рак годишно ще достигнат 24 милиона до 2035-а година. В момента в света 14 милиона души се разболяват от рак всяка година.

Д-р Кристофър Уайлд от Международната агенция за проучване на рака подчерта сериозността на проблема:  Свидетели сме на много рязко увеличение на случаите на рак в световен мащаб, но най-вече в страните с ниски или средни доходи. Това показва, че ракът наистина е глобален проблем. Сега предизвикателството пред нас е да преведем новите ни познания за биологията на рака в по-добро лечение, както и в начини за превенция и ранна диагностика.

Световната здравна организация акцентира върху превенцията на заболяването, което може да намали наполовина заболеваемостта. Според експертите най-големите причинители на рака са тютюнопушенето, затлъстяването и алкохола, но хората все още не са наясно, че диетата играе важна роля за предпазване от болестта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44