Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 14 процента от българите вярват в независимата журналистика, отчита доклад за медиите

Премиерът Пламен Орешарски е новият медиен любимец, а правителството работи в задоволителен медиен комфорт, отчита годишният доклад за състоянието на българските медии на фондациите "Медийна демокрация" и "Конрад Аденауер". Според изследването едва 14% от българите вярват в независимата журналистика. 

В рамките на медийния мониторинг от юли до декември миналата година е анализирано отразяването на политиката в 4 вестника - "Преса", "Сега", "Телеграф" и "Труд" и 4 телевизии (БНТ, bTV, Нова и ТV7). Наблюдава се възход на лидера на "България без цензура" Николай Бареков, който се отличава с агресивно медийно поведение и има отлично медийно присъствие. Най-споменаваният политик в медиите е Пламен Орешарски, следван от Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Сергей Станишев и Цветан Цветанов.

В доклада е включено социологическо проучване на агенция "Маркет линкс". Според него едва 7% от столичани смятат, че медиите са независими. 57 на сто от хората имат най-голямо доверие в телевизията като медия, 22% в онлайн медиите и едва 3 на сто в радиото.
Председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов определи изминалата 2013-а за година на враждебната реч.
Според Лозанов, ако медиите не допускаха тази враждебна реч, е щяло да има политически убийства, а сблъсъците по улиците да приличат на протестите в Украйна.

Чуйте подробностите в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44