Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейският омбудсман призова да се оценява корупцията и в европейската администрация

Снимка: ec.europa.eu

Европейският омбудсман Емили О’Райли призова в следващия доклад за корупцията да бъде добавен и специален раздел за европейските институции. О’Райли смята, че ще бъде справедливо наред с 28-те страни-членки, да се оцени и корупцията в европейската администрация. Според нея тя трябва да спазва най-високите възможни стандарти срещу конфликта на интереси, както и по отношение на прозрачност, почтеност, и при възлагане обществени поръчки.

В сравнение с много национални администрации, стандартите на европейската са високи – въпреки това обаче в офиса на европейския омбудсман постъпват многобройни оплаквания за липса на прозрачност и конфликт на интереси, заявява  Емили О’Райли. Тя припомня и че в момента разследва обвинения срещу високопоставени европейски служители, които през годините сменят ръководни позиции в европейските институции с такива в частния бизнес, и обратното. Според редица правозащитни организации това е класически пример за търговия с влияние.

Европейската комисия има срок до края на месеца да отговори на поставените от омбудсман О’Райли въпроси за действията, които предприема в такива случаи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44