Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Андреева: Почти 100% от българите смятат, че реформата в спешната помощ трябва да започне веднага

Снимка: БГНЕС

Почти 100% от българите смятат, че реформата в спешната помощ трябва да започне веднага. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева при представянето на новата концепция за спешната помощ. Тя посочи, че причината за отлива от желаещите да работят в системата са агресивните прояви към лекарите от страна на пациентите, ниските заплати и високият стрес при работа.

Проф. Милан Миланов - ръководител на работната група на Концепцията за развитие на спешната медицина, обясни, че спешният пациент вече ще е с друг статут в болниците и административно, и финансово.

Доболничната част, центровете за спешна медицинска помощ, спешните приемни отделения и спешният болничен комплекс стават едно цяло. За болниците ще има допълнително държавно финансиране при обслужване на спешен пациент.

Очаква се да заработят между 11 и 13 спешни болнични комплекса от типа на "Пирогов" в цялата страна:

Един човек, който, да кажем, е пострадал в Каспичан, първо ниво е болницата във Варна, т.е. 100 процента от заболяванията, покриващи спешна медицина, може да бъде извършено във Варна. И колегите ми от доболничната помощ няма да се чудят къде да го закарат. 

Според проф. Миланов мястото на лекарите е в кабинетите, а не в линейките.

Ние искаме да променим структурата на персонала, като там основният дял в участието в доболничната помощ ще се падне на специалистите по здравни грижи - сестри, фелдшери, хайде да го кажем на разбираем език. 

Десислава Каталиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ, заяви, че работещите все още имат въпроси:

Кой и кога ще определят точно предмета на Спешната помощ, за да може да се гарантира най-спешния пациент с предимство пред всички останали? Кога телефон 112 и 150 ще бъдат единна свързана структура?

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44