Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутат обвини ЕК в пристрастност

Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС

Български евродепутат обвини Европейската комисия (ЕК) в пристрастност заради мерките, които планира да наложи на страната ни във връзка с условията в бежанските центрове. По време на дебати Европарламента за сирийските бежанци комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че в България може да е първият случай на активиране на кризисния механизъм от регламента "Дъблин-2". Той регулира какви права имат търсещите убежище чужденци на територията на първата страна от Евросъюза, в която са пристигнали. По време на дебатите наши евродепутати определиха кризисния механизъм към него като нов мониторинг.

Малмстрьом заяви, че нещата в България сега изглеждат под контрол и че отчита мерките, предприети от правителството, но ситуацията остава много сериозна заради условията в бежанските центрове и бавната регистрация. Тя подчерта, че механизмът за ранни предупреждения няма за цел да вини страната и че активирането му ще е признание, че тя, както и намиращите се в нея бежанци, са изложени на огромен натиск:

Това ще е сигнал, че България не е оставена сама, трябва да има механизъм за солидарност, Комисията и България трябва да имат и план за действие.

По думите й, този план ще включва и мерки за следене на постигнатото от българските власти.

Евродепутатът от групата на социалистите Ивайло Калфин определи това намерение като необосновано, грешно и пристрастно. По думите му, страната ни има нужда не от подобни мерки, а от спогодба за реадмисия с Турция, поемане на част от бежанците и помощ за справяне с останалите.

Дебатите бяха инициирани от Европейската народна партия (ЕНП), а нейни представители като Манфред Вебер, Мария Габриел и Светослав Малинов обвиниха сегашното правителство, че не е било и продължава да не е в състояние да се справи със ситуацията. Евгени Кирилов от левицата репликира с въпрос за какво правителството на ГЕРБ е похарчило отпуснатите 200 хиляди лева, за които тече прокурорска проверка.

От ЕНП упрекнаха България и заради оградите по границата и случаите на върнати бежанци и настояха Еврокомисията да държи правителството под контрол. Филиз Хюсменова, Метин Казак и Маруся Любчева подчертаха, че ситуацията у нас вече е овладяна  и страната ни няма нужда от мерки от Брюксел. Че България се нуждае най-вече от солидарност, заявиха и много от изказалите се евродепутати от други страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44