Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възрастните и учениците най-уязвими по време на грипна епидемия

Снимка: БГНЕС
Около 50 на сто от възрастните и децата в училищна възраст се разболяват по време на грипна епидемия. Това сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Очаква се днес центърът да обяви край на своята кампания за превенция на грипа, която премина под надслов "Ваксинирай се! Време е!".

Грипът изостри хроничните заболявания, които се увеличават с възрастта, като сърдечно съдовите и белодробните. Проучванията на Световната здравна организация и центъра за контрол  "Превенция на заболяванията" в САЩ показват, че ваксинацията при възрастните намалява респираторните заболявания до 60 на сто, както и с между 30 и 70% хоспитализациите поради пневмония и грип. Намалява се рискът от сърдечно-съдови заболявания с около 60 на сто. Ваксинациите при възрастни хора, настанени в социални домове, предпазва до 68% от всички причини за смърт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44