Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК няма да въвежда визи за американци, след като САЩ наложи ограничения на граждани от ЕС

На този етап Европейската комисия няма никакво намерение да въвежда визи за американски граждани в отговор на визовите ограничения, които Съединените щати продължават да налагат на гражданите на България, Румъния, Хърватия, Полша и Кипър. Това заяви говорител на Комисията по повод информациите, че ако американските визи за гражданите на тези пет страни не отпаднат до шест месеца, Брюксел може да въведе визи за американци.

От декември 2013-а година е в сила нов регламент, който дава възможност на страните от Европейския съюз, към които няма реципрочни визови условия, да поискат от Европейската комисия да се намеси, обясни нейният говорител по вътрешните работи Микеле Черконе. Той добави, че според този нов регламент страните имат срок до неделя, 9-и февруари, да внесат съответните искания. Ако някоя от тях направи това, Европейската комисия ще разгледа искането и ще реши как да процедира, каза Черконе и допълни:

Ако питате дали Комисията незабавно или по някакъв автоматичен начин ще наложи реципрочни визови ограничения на американската страна, то отговорът е не. Регламентът предвижда да направим оценка на евентуални искания от засегнатите държави и да преценим какви да са следващите ни стъпки. На този етап обаче нямаме никакво намерение да въвеждаме визи за американски граждани.

Микеле Черконе каза още, че до този момент – само три календарни дни преди изтичането на крайния срок, в Европейската комисия няма постъпили искания в тази посока от България, Полша, Хърватия, Кипър или Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44