Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно изложение по пчеларство започва в Плевен

В Плевен започва 12-ото международно изложение - договаряне по пчеларство. Над 130 фирми и организации от 20 държави от Европа, Азия и Америка ще представят последните новости в пчеларското оборудване и производството на пчелни продукти.

С всяка изминала година броят на пчеларите у нас намалява и сега те са по-малко от 20 хиляди. Затова организаторите от "Партнерс експо" залагат на нещо ново, съобщи Лъчезар Табаков

В програмата е залегнало обединение на множеството разроили се през последните години пчеларски съюзи в България, обясни Табаков.

Обединението на пчеларите ще позволи да се регулира държавната субсидия за бранша, смята председателят на Плевенския пчеларски съюз Юлиян Станчев.

Държавата подпомага пчеларството с една единствена всъщност програма, която тази година се увеличи с 3 милиона лева от българска страна и достигна близо 10 милиона, но за съжаление тази програма облагодетелства само пчеларите и земеделски производители, каза Станчев.

По време на тридневния форум ще се организира специален базар "Вкусът на българските пчелни продукти".

Тревогата на производителите на мед обобщи Атанас Атанасов:

Ние сме държавата, която най-малко консумира мед на глава на населението - някъде около 200-250 грама на човек годишно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44