Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюнопроизводители от Търговищко получиха близо 100 хил. лева от изкупна фирма

Снимка: БГНЕС

Близо 100 хиляди лева получиха производителите от Търговищка област за предадения тютюн на изкупна фирма. Средният добив от един декар е около 160 килограма.

Според експерти липата на държавна политика в областта на тютюнопроизводството е основна причина земеделските стопани да се насочват към отглеждането на други култури. От един декар приходите са около 800 лева, като близо половината от тях са за разходи по отглеждането и прибирането на тютюна, разказва Нури Хасанов от село Врани кон:

Миналата година бяхме добре - 6,20 лева. Горе-долу без премията пак отърва. Ама сега за пет лева никак не е добре работата. Никак. Защо? Ако сравним с Гърция, те са наполовина тези премии. Там са 5 ли, 6 ли евро. Къде са 5 евро, 10 лева, и къде са 2 лева и 6 стотинки. За тях сме пак съгласни - два, два, ама да ги има. И тях ги няма. Излиза 160 килограма от декар. По пет лева, и десет да са, средната цена на декар, половината отиват за разсад, каза Нури Хасанов.

Заради ниските изкупни цени в петте общини на Търговищка област ежегодно намаляват площите, засети с тютюн, като са достигнали едва стотина декара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44