Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Георги Бакоев: В системата на здравеопазването цари хаос

Снимка: БГНЕС

Няколко правителства с години бавят приемането на медицински стандарти за различните специалности. Стандартите по обща медицина вече са приети от специалната комисия в Министерството на здравеопазването, но не са валидни, докато не бъдат разписани от министъра и публикувани в Държавен вестник. Това заяви доктор Георги Бакоев, председател на БЛС в града, по повод смъртта на 48-годишния Ваньо Сандев, починал от пневмония след тежък грип.

Медицинските стандарти следва да се облекат с правила и протоколи, а изпълнението им изисква много пари, коментира доктор Бакоев. Затова вината на един лекар без тези стандарти винаги ще бъде трудна за доказване.

Ваньо Сандев е търсил медицинска помощ при общопрактикуващия си лекар, след това в дежурен кабинет и накрая в Спешен център. На този етап от Лекарския съюз в Стара Загора не могат да се произнесат по случая, но етичната комисия ще поиска писмени обяснения от всички лекари, преглеждали и предписвали лечение на пациента.

На въпрос защо от дежурния кабинет не са изпратили болния на рентген, доктор Бакоев отговори, че в системата на здравеопазването цари хаос и липсва координация между отделните звена.

Вчера областният управител на Стара Загора Живка Аладжова поиска проверка по случая от отговорните институции.

Окръжният прокурор Константин Тачев заяви, че вече е образувано и досъдебно производство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44