Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и сблъсъци в Босна и Херцеговина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите на работниците в Тузла, третия по големина град в Босна и Херцеговина, започнаха вчера. Както личи, демонстрациите и днес ще продължат в редица градове на страната.

Близо 1000 недоволни работници от бивши промишлени гиганти в Босна и Херцеговина, подкрепени от граждани, блокираха съда и прокуратурата в града. При опит на демонстрантите да проникнат в сградата на регионалното кантонално правителство се стигна до сблъсък с полицията, при което бяха ранени около 120 демонстранти, приблизително същият брой полицаи и един журналист. Задържани бяха 27 души за нарушение на обществения ред в Тузла.

Четири бивши държавни компании, сред които завод за мебели и фабрика за перилни препарати, осигуряващи прехраната на по-голямата част от населението на Тузла, изкараха хората на улицата. Според местни икономически наблюдатели заводите бяха продадени на частни купувачи, които поеха задължение да инвестират в тях и да ги направят печеливши. Те обаче разпродадоха активите на предприятията, престанаха да плащат на работниците и започнаха процедури по несъстоятелност. 

В последните години Босна и Херцеговина се намира в много сложна икономическа ситуация. Тя определя непрекъснатите протести в бившата югославска република заради задълбочаващата се криза на местно равнище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44