Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От АЕБТРИ се надяват, че няма да бъде затворена границата с Турция

Снимка: БГНЕС

От Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища се надяват, че няма да се стигне до затварянето на българско-турската граница в понеделник сутринта, защото за проблема е уведомена вече и Международната организация за автомобилен транспорт ИРУ със седалище в Женева. 

АЕБТРИ и сродната й организация  на тежкотоварните автомобили в Турция са били помолени от Генералния секретар на Международния съюз за автомобилен транспорт Умберто де Прето да проведат среща по проблемите с разрешителните, съобщи председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев:

След тяхната намеса ние подготвяме писмо, което след минути ще тръгне за турската страна, с която искаме среща, за да може да подпомогнем нашите власти да намерят най-доброто решение.

Евентуалното затваряне на границата е неблагоприятно и за двете страни. Не трябва да се обръща внимание и на информациите на някои от превозвачите, че турски фирми стоят в основата на този проблем, смята Петърнейчев:

Не бива да се отдава някакво значение на тези приказки, които някои от превозвачите ги пускат, защото една държава стои над всичко и не може да се повлияе от някаква турска фирма.

Днес турски шофьори на тирове затвориха за кратко граничния пункт Капъкуле в знак на протест заради транзитните разрешителни. Те заплашиха,че ако кризата продължи, ще блокират и другите гранични пунктове с България. Търговският аташе на турското генерално консулство в град Пловдив Баръш Йеничери лично е отишъл да говори с шофьорите, за да ги накара да отворят границата и да прекратят протеста. Заместник областният управител на Одрин Недим Йозърмак ,който е ресорен за Капъкуле, също е разговарял с шофьорите.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44