Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щайнмайер е най-одобряваният министър в Германия

Франк Валтер Щайнмайер и съпругата му Елке Бюденбендер
Снимка: БГНЕС

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е най-одобряваният министър в момента. Според допитване на ARD, за първи път от две години насам канцлерът Ангела Меркел отстъпва първенството на най-одобряван политик в страната. В началото на мандата на правителството на широката коалиция министърът на външните работи е стартирал със 17% доверие, но по-малко от два месеца след това той вече има 70% одобрение. Причини за това са категоричните му изявления против подслушването от страна на американците на най-влиятелните политици в Германия в продължение на години, а също и по отношение на събитията в Украйна. Г-жа Меркел остава втора с 69%, следвана на процент от финансовия си министър Волфганг Шойбле.

Социалдемократът Щайнмайер и християндемократката Меркел работят заедно за втори път, както през 2005-а година. На изборите пред 2009 г. той дори беше кандидат-канцлер срещу нея от СДП, а за миналогодишните отказа под предлог „мисията е невъзможна”.

Германците намират за стабилно управлението на третия кабинет Мерлкел, въпреки някои разминавания по отношение на социалната политика. Ако изборите биха се провели сега – съотношението на силите би се запазило.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44