Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо 12 празника на рибата ще се проведат в община Велико Търново до юни

Снимка: БГНЕС

12 празника на рибата ще се проведат в община Велико Търново от февруари до юни. Те ще бъдат организирани на открито в съботни дни в различни села и градове по европроект, насочен към популяризиране на рибата и рибните продукти като здравословна храна. Целта е празниците да привлекат повече хора на дегустациите на рибни ястия и на срещите със специалисти, които ще разясняват ползата от тези храни.

В световен мащаб годишно на човек се падат 14 кг риба, в Европа - 25, а у нас консумацията е малко над 5 кг, каза експертът по хранене Наташа Димитрова:

Целта на тази програма е да убедим хората да консумират риба за тяхното здраве. Едно от най-важните неща, за които е полезна рибата, е сърдечно-съдовата система. Правено е сравнително проучване в Америка и в Япония. В Япония се консумира средно 100 гр. риба на ден и там населението боледува с 50 % по-малко от сърдечно-съдовите заболявания. Консумацията на риба намалява риска от астма с 30%. Правено е проучване с 35 000 жени и се вижда, че тези, които консумират риба два пъти седмично, имат по-малък процент заболеваемост от рак на млечната жлеза.

791 000 лева ще бъдат похарчени в кампанията за промяна хранителните навици на хората от община Велико Търново.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44