Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С над 300% са се увеличили турските туристи в Банско за 2 години

Снимка: БГНЕС

На фона на задълбочаващия се проблем с превозваческите квоти между България и Турция туризмът е темата, която обединява интересите на двете държави. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов след направения анализ от участието в международното изложение в Истанбул. 300% ръст на туристите от Турция в ски курорт номер едно отчитат от общината през последните 2 години, каза Икономов.

Тръгнахме малко късно към турския пазар, но за 2 години разликата е осезаема. Като процент е впечатляващо - над 300% е ръстът. Въпросът е, че сме тръгнали от ниска база. С целенасочената реклама към Турция аз мисля, че в близките 5 години ние може би ще станем основния зимен курорт на Истанбул и на Турция

Турските туристи предпочитат зимно Банско заради близостта с курорта, добрата ценова политика и качеството на услугата, категоричен е Икономов, но възможно най-бързо трябва да се реши проблемът с визите.

До момента се издава еднократна виза, най-много двукратна виза. Второто, че се бави много нейното издаване - между 10 и 15 дни, и третото - нейната цена. Едно 4-членно семейство трябва да даде едно 400 евро само за визите при положение, че знаете цените в Банско на хотелите, тези 400 евро са поне два дена допълнително в Банско. Този въпрос трябва да намери изключително бързо решение, ако искаме да привлечем турските туристи.

През последната седмица са водени сериозни разговори с турски инвеститори за изграждане на модерен здравен център, от какъвто Банско има спешна нужда. Заявен е и интерес към изграждането на високотехнологично предприятие за производство на храни за кучета и котки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44