Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападението срещу конвоя на ООН няма да попречи на хуманитарната акция в Хомс

Сирия ООН наблюдатели
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Върховният комисар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос заяви, че нападението срещу конвоя на ООН от вчера няма да спре хуманитарните агенции да доставят помощи на бедстващите хора в сирийския град Хомс. Конвоят е попаднал под обстрел докато напускал Хомс в събота вечерта на втория ден от договореното с посредничеството на ООН тридневно примирие.

Колоната от девет автомобила, доставяща хигиенни материали, храна и вода, попаднала под минометен обстрел, съобщи един от пострадалите служители на сирийския клон на Червения полумесец Халед Ерксуси: Минометни снаряди започнаха да падат близо до мястото, където трябваше да доставим помощите. Подчертавам, че враждуващите страни не трябва да пречат на хуманитарните работници и не трябва да ги обсдтрелват и да излагат на риск живота им, защото те само се опитват да помогнат на хората.

Сирийските военни и бунтовниците се обвиниха взаимно за нападението. Баронеса Амос изрази съжаление, че примирието не е удържало, но подчерта, че ООН ще направи всичко възможно да помогне на хората.

В петък - първият ден от примирието - над 80 жени, деца и възрастни хора бяха евакуирани от Хомс, но в града има още близо 2 500 души, които бедстват от месеци без храна и питейна вода.
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44