Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайностите на времето продължават да причиняват бедствия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Три предупреждения за опасни наводнения издадоха властите в югоизападните райони на Англия. Метеоролозите прогнозират още проливни дъждове в района. Свлачище прекъсна железопътните линии към южните и западни части на Англия. Страната се бори с най-обилните наводнения от 250 години насам. Местните жители споделят, че не са виждали подобно бедствие: Живеем тук от 42 години и никога не сме се наводнявали. Това, което се случва направо не е за вярване.

Оранжев код за бури с ветрове със скорост до 130 км/ч е обявен за Ирландия и западното крайбрежие на Франция, където фотографи вече запечатаха вълни с височина 11 метра. В областта Бретан за ден паднаха валежи колкото за месец. Най-високата степен на тревога - червен код е обявен за атлантическото крайбрежие на Португалия.

11 жертви взе най-силната снежна буря в Япония от близо половин век. Снежната покривка в района на столицата Токио достигна 27 сантиметра. Заради снеговалежите бяха отменени 300 полета, а 5000 пътници остават блокирани на международното летище Токио-Нарита. 20 000 домакинства са без ток.

Пожарникарите в австралийските щати Виктория и Ню Саут Уелс се борят с над седемдесет горски пожара, причинени от високите температури и силните ветрове. Част от пламъците са достигнали предградията на втория по големина австралийски град Мелбърн. Опасност има и за електроцентрала в долината Латроуб. Премиерът на щата Виктория Денис Наптайн заяви, че това са най-силните пожари от 2009 година насам: Изправени сме пред най-тежките условия от пет години насам.  Времето е изключително горещо и имахме дълъг период на засушаване. Така условията за възникване на пожари стават много сериозни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44