Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите почитат своя покровител Св. Харалампий

| обновено на 10.02.14 в 14:49
С празнична Света литургия в храм "Свети Иван Рилски" в Търговище започна Празникът на пчеларите Свети Харалампий.

Въпреки че през миналата  година около трийсет процента от пчелните семейства бяха унищожени от тежката зима, заради благоприятните условия през пролетта и лятото стопаните получиха по-високи добиви, съобщи Юсеин Бейтулов, директор на Областната дирекция "Земеделие":

Добивът на пчелен мед от реколта 2013-а година е 443 тона мед, а общият брой пчелни семейства е 22 171 броя. Средният добив от пчелно семейство за 2013-а година е 20 килограма, или с 5 повече в сравнение със средния добив за 2012-а година.

Тази вечер общинският браншови пчеларски съюз "Нектар" организира кръгла маса по проблемите на пчеларството в петте общини на Търговищка област, а любопитните граждани ще се запознаят с лечебните свойства на меда.

Във Враца младият пчелар Даниел Ганчев заявява, че през последните години държавата има формално отношение към бранша:

Има една-единствена пчеларска програма, която е със съвсем ограничен ресурс и достига за една шепа хора. Как се оцени, че пчеларството, което е отрасълът, от който  зависят всички други култури - посевите, опрашването, и се анализира, че не заслужава нито една стотинка и по никакъв начин не трябва да бъде подпомагано. Но както старите пчелари знаят, ние сме слушали от тях, ще оцелеем с труда и надеждата и вярата в Свети Харалампий.

Ангел Василев, който работи като енергетик, но вече 30 години отглежда пчели и произвежда мед, споделя:

Започнах отначало с малко кошери, след това ме завладяха. Винаги съм разчитал на себе си. Преди беше друго. Хванал съм времето, когато се даваха много неща на пчеларите.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44