Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия изчаква реакцията на правителството в Берн след референдума

ЕК: Свободното движение на хора е ключов принцип на Евросъюза

Очаква се още в следващите дни швейцарският президент да посети Брюксел, за да обсъди с европейските лидери възможните последици от вчерашния референдум за имиграцията. Засега от Европейската комисия отказват официален коментар какви може да са те, но подчертават, че работата им е да защитават свободното движение на хора, което е ключов принцип на Евросъюза.

От Еврокомисията изчакват, за да разберат какъв ще е подходът на швейцарското правителство към резултатите от допитването, каза нейният говорител Пия Хансен, като подчерта:

Това, което мога да кажа днес, е че определено този вот не дава добър тон за начало на преговори по междуинституционалните споразумения, на които са подчинени отношенията между Швейцария и Евросъюза. Конкретните решения кои области от тях ще бъдат засегнати от референдума, ще бъдат обсъдени със страните членки.

Първоначални, макар и неофициални, обсъждания се очакват по време на провеждащия се днес и утре Съвет на външните министри, въпреки че темата не фигурира в дневния ред. Преди заседанието първият дипломат на Люксемберг Жан Аселборн заяви:

Ще има последици, това е ясно – ние не можем да разпродаваме свободното движение. Не може от една страна да имаш привилегирован достъп до единния пазар на Европейския съюз, а от друга – да разводняваш правото на свободно движение. Тези две неща са свързани, това е ясно.

Аселборн припомни, че швейцарското правителство има 3-годишен срок за преговори с европейските институции по приложението на вчерашния референдум. Резултатите от тези преговори ще покажат дали Швейцария трябва да се откаже и от свободното движение на стоки, услуги и капитали.

 

 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44