Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова и Станишев представиха проекта за Изборен кодекс пред посланици

Снимка: БГНЕС

Невъзможността на всички затворници да гласуват и агитацията на майчин език са сред забележките на Венецианската комисия по новия Изборен кодекс. Това обяви заместник-председателят на парламента Мая Манолова. Заедно с лидера на БСП Сергей Станишев тя  представи пред посланици проекта за нови изборни правила.

Закритата за журналисти презентация събра десетки посланици и ръководители на дипломатически представителства на страните членки на Европейския съюз, на Съединените щати и на Русия. В приветствието си към тях Мая Манолова отбеляза доброто съвпадение на датата, тъй като днес се навършват 135 години от Учредителното събрание, което приема Търновската конституция. След продължилата два часа и половина среща на брифинг в парламента Мая Манолова отчете:

Обяснихме ясно какви са целите, които преследваме - на първо място, гарантиране на честни избори, да има облекчен достъп на гражданите да упражнят правото си на глас.

Мая Манолова съобщи, че в петък е получено предварителното становище на Венецианската комисия за новия Изборен кодекс. Тя очерта основните забележки:

Агитацията на майчин език, начинът, по който е разписана активната регистрация предвид факта, че една част от гражданите, които не са се регистрирали предварително в изборния ден, ще бъдат дописвани в избирателните списъци. Не е възможна друга технология, така че ще преосмислим още веднъж, до влизането в зала на кодекса, дали да остане активната регистрация.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44