Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници от "Пиринска мура" обявиха гражданско неподчинение

Над 200 работници от завода за столове "Пиринска мура" в Банско обявиха гражданско неподчинение. От септември хората не са получавали заплати.

Отчаяни от безпаричието и напразните обещания, работниците в завода създават инициативен комитет и предприемат конкретни действия в отстояване на правата си. От няколко дни те отиват на работните си места, но отказват да изпълняват задълженията си. С надеждата, че притиснати от сроковете за изпълнение на поредната поръчка за САЩ, собственикът Александър Грос и управителят на дружеството ще им дадат дължимите заплати. 

В късния следобед на разговор с хората в завода бе регионалният лидер на КНСБ в Разлог Димитър Чобанов:

Социалното напрежение се е преродило в гражданско неподчинение. И е готово да се превърне в действие, като блокиране на пътища и други форми на протест, показващи отчаяние и страх от глада. Разговарях с хората. Решиха да си изградят синдикална организация към КНСБ и синдикалното ръководство да подготви пакет от искания и няколко срещи, със съдействието на областната управа и с наша помощ със синдикатите да се опитаме да търсим решение на проблема. Ще бъде трудно, трудно е да бъдеш оптимист при такова положение. 

Очаква се и посещение на вицепрезидента на КНСБ и председател на националния стачен комитет Валентин Никифоров.

Чуйте репортажа на Кети Тренчева.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44