Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцката полиция арестува кмет и четирима негови заместници за участие в протести

Гръцката полиция арестува кмет и четирима негови заместници за участие в протестите срещу високите цени на пътните такси.

Техни съграждани и активисти на опозиционните партии протестират пред съда, където се гледа делото. Свидетели твърдят, че кметът и неговите заместници са участвали в протестите, но не и в паленето на пътните каси.

Инцидентът стана преди два дни, когато над 500 възмутени шофьори и жители на района протестираха срещу увеличените цени на таксите. Те запалиха гуми и разбиха една от касите.

Делото се води по бързата процедура и лицата са обвинени за участие в размирици и унищожаване на държавна собственост. Преди да влезе в съда, кметът на Оропос заяви, че е бил извикан за свидетел от полицията, след което е арестуван. Неговите съграждани, заедно с активисти на партията СИРИЗА, скандират пред съда и настояват за незабавно освобождаване на кмета.

Опозиционните партии искат парламентът да разгледа увеличаването на пътните такси. Според изявление на партийните централи, правителството „ограбва гражданите” с увеличение над 60% на таксите, което не е свързано с подобряване на пътната инфраструктура.

Фермери и граждански движения заявиха, че ще протестират докато не се намалят таксите по магистралата Солун-Атина.

Само за месец цената на таксите двупосочно нарастна от 44 на 56 евро, което е по-скъпо от цената на самолетен билет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44